Knjiga 5

Poglavlje 13: Rasa ples

rasa-dance

Kada je Šakra otišao, seljani su pitali Krišnu ko je on zaista kada je uspeo da podigne planinu, savlada zmiju Kaliju i demona Pralambu. Mora biti da je on Hari! Međutim, Krišna ih je razuverio i rekao da on nije niti bog niti božanstvo, nego jednostavno njihov rođak. Radoznalost je ostala ipak nezadovoljena, a Krišna je to lako ubrzo nadoknadio počevši da peva. Gopije su se odmah okupile oko njega: neke su sa njim zapevale, druge su mu se približile, neke su samo slušale, a neke starije su zatvorile oči i meditirale na njega.

Krišnu su mnogi seljani oponašali i igrali se njegovih pobeda. Kako je hodao, Krišna je ostavljao tragove svojih stopala i na zemlji su se mogli videti znaci zastave, munje i štapa. Svi zajedno su provodili vreme u zabavnom rasa plesu: kolu od najviše 64 osoba u kom se peva i igra.

Svugde su ga pratile, htele da budu pored njega, a on im je udovoljavao uzimajući ich ruke, poklanjajući im pogled, osmeh, lepu reč. Pratile su ga svugde, bez obzira na zabrane svojih očeva, muževa ili braće. Bile su uvek zu njega i uživale su njegovu božansku ličnost.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s