Knjiga 5

Poglavlje 8 i 9: Savladavanje demona Denuke i Pralambe

Jednom prilikom su Rama i Krišna sa ostalim dečacima šetali šumom i naišli na šumarak palmi sa puno ukusnog voća. Međutim, tu je bio i demon Denuka koji je jeo jelena. Dečaci su uporno hteli da im Rama i Krišna uberu sočne plodove i oni su se popeli na drvo i stresli na zemlju voće. Ova buka je privukla demona koji je dotrčao u obliku magarca i udario Ramu zadnjim kopitama. Rama ga je uhvatio za obe zadnje noge i vrteo sve dok ovaj nije izdahnuo, a potom ga je bacio na drvo. Ubrzo su došli i ostali demonski magarci, ali sve redom su ih Krišna i Rama na isti način poubijali i pobacali po drveću. Na ovaj način su oslobodili palmin šumarak za svoja goveda gde su ih ubuduće dovodili na ukusnu ispašu.

Ovo je postalo omiljeno mesto za okupljanje gopija, gde su obojica dečaka opušteno uživali u pesmi i plesu, dozivajući goveda, ukrašavajući se vencima od cveća, ukrašeni jedan žutim, a drugi crnim ukrasima, jedan bele, a drugi crne puti ličili su na dva oblaka na Indrinom luku. Poprimili su potpuno ljudski karakter i ljudske navike, rvali su se, igrali, trčali između drveća.

denuka krishnaJednom ih je demon Pralamba hteo ubiti. Prerušio se u jednog dečaka i pridružio im se u igri skakanja. Govinda je bio u paru sa Šridamanom, a Balarama sa Pralambom. I Govinda i Balarama su pobedili svoje suparnike. I svi ostali dečaci na Krišninoj strani su pobeđivali. Trčali su do drveta a onda bi pobeđeni nosio dalje pobednika. Noseći jedan drugog došli su do bandira drveta smokve. Odatle pobeđeni nosili pobednike nazad. Kada je Pralamba nosio Sankaršanu otišao je predaleko i pobegao zajedno sa njim. Pralamba je uvećao svoje telo, a Balarama je u strahu počeo da dovikuje Krišnu.

balaramaKrišna se samo nasmejao, jer je znao ko je ustvari Balaram i podsetio ga je na to: „Ti si duša najsuptilnijih bića. Seti se sebe, osnovi uzroku svih stvari, rođenog pre uzroka i koji ostješ kad sve bude bilo uništeno. Ne znaš da smo zajedno došli i rodili se ovde da bi olakšali ovaj teret na Zemlji? Nebesa su tvoja glava, Zemlja su tvoja stopala, usta su ti večna vatra, Mesec je tvoj um, vazduh je tvoj dah, tvoje ruke i noge su deset pravaca u prostoru. Ti imaš hiljadu glava, hiljadu ruku i nogu i tela, hiljadu Brama, koji je nastao pre svih i koga slave sveci, izlaze iz tebe.Samo ja znam tvoju pravu prirodu, tebe slave svi bogovi, na kraju će čitav univerzum nestati u tebi. Ti držiš sve na Zemlji, a u vidu vremena proždireš sve stvoreno. Kako se voda iz okeana ponovo vraća na Zemlju pošto ispari, tako sve što je stvoreno nestaje na kraju Kalpe u tebi i potom ponovo iz tebe sve nastaje. Ti i ja smo duša univerzuma mi smo jedno te isto, isti uzrok stvaranja, ali zarad zaštite Zemlje rođeni smo u dva tela. Seti se ko si i uništi ovog demona.“

Moćni Baladeva, setivši se svoje prirode, nasmejao se i stegnuo Pralambu kolenima lupajući ga pesnicama po glavi dok mu nije izvadio oči. Demon je bljujući krv izbljunuo mozak iz glave, i pao mrtav na zemlju. Tako je Balarama savladao demona Pralambu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s