Knjiga 4

Poglavlje 15: Vasudeva i njegovi potomci

Vasudeva je imao nekoliko žena: Rohini, Pauravi, Badru, Madiru, Devaki i dr. Sa Rohini je imao decu Balabadru, Saranu, Šaru, Durmadu i dr. Balabadra je oženio Revati i sa njom je imao Nisatu i Ulmuku. Sarana je imao Marštija, Marštimatu, Šišua, Satjadritija i dr. U porodici Rohini su se rodili: Badrašva, Badrabahu, Durgama, Buta i dr. Sa Madirom je imao Nandu, Upanandu, Kritaku. Badra mu je rodila Upanidija, Gadu i dr. Vaišali je rodila Kaušiku. Devaki mu je rodila šest sinova: Kirtimata, Sušenu, Udajina, Badrasenu, Riđudasu i Badradehu, koje je sve ubio Kansa.

Krišna

Kada je Devaki sedmi put bila trudna, Višnu je poslao Joganidru[1], čiji je embrion jedne ponoći prešao iz utrobe Devaki u utrobu Rohini. To je bio Balaram koji je nazvan Sankaršana. Sledeći je sišao u utrobu Devaki sam Višnu i rodio se kao Krišna. Joganidra se prebacila embrion u utrobu Jašode, Nandijeve žene.

Krišna se rodio kako bi vratio ljude na ispravni put. On je imao 16000 žena, a glavne su mu bile Rukmini, Satjabama, Đambavanti, Đatahašini i još četiri. Sa njima je imao 108000 sinova od kojih su 13 najpoznatijih: Pradjumna, Čarudešna, Samba i dr. Pradjumna je sa Kukudvati, ćerkom Rukmina, imao Anirudu. Aniruda je sa Subadrom, unukom istog Rukmina imao Vađru. Sin Vađre je bio Bahu, a Bahin je Sućaru. Jadava je bilo jako mnogo. I stalno su se bogovi rađali u telima ljudi u dinastiji Jadava, a demoni su isto silazili na Zemlju u ljudskom telu i tako su se na Zemlji jedni protiv drugih borili. Bilo je ukupno 101 grana porodice Jadu. Njihov učitelj i zaštitnik je bio Višnu. Ko god sluša pričeo rasi Vrišni otklanja grehe i zaslužuje nakon smrti da ode na sferu Višnua.

[1] Ženski vid božanske energije

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s