Knjiga 3

Poglavlje 16: Hrana za Šradu

Preci su čitav mesec zadovoljni ako im se ponudi pirinač ili drugo zrno sa gijem, riba ili meso zeca, ptice, svinje, koze, srne, jelena, ovce ili mleko krave i mlečni proizvodi. Zauvek su zodovoljni ako im se ponudi meso posebno od dugoušne bele koze. Takođe su odlični i meso nosoroga, začinsko bilje i med. Sretni su oni preci kojima se rodi onaj ko će obavljati ove rituale. Usevi koji spontano rastu, divlji pirinač, povrće iz šume, ječam, pšenica, susam i senf su takođe dobri za ponude. Međutim, ne treba nuditi nikada useve koji nisu bili posvećeni prilikom prvog pojavljivanja u sezoni, niti Rađamaua, proso, sočivo, tikvice, luk crni, luk beli, velebilje, kamilju trn, so, ekstrakt crvenog povrća, ništa što liči na so, niti voda koja je noću donešena ili je bila ostavljena, voda koje ima malo da nije dovoljna za kravu, koja smrdi ili se penuša. Mleko životinja sa nepodeljenim kopitama nije prikladno (od kamile, srne ili bizona).

Ni bog ni predak neće uzeti ponudu ako se tu našao evnuh, odbačenik iz društva, lutalica, pijanica, bolesnik, petao, nag asketa, majmun, seoska veštica, žena koja ima period, trudnica, nečista osoba, nosač mrtvih. Zato se rizual obavlja u zatvorenom prostoru. Pospe se susam po podu kako bi se oterali zli dusi. Ne nudi se smrdljiva hranu, kao ni onu u kojoj je dlaka ili insekt, ukišeljena ili ustajala. Sva hrana koja se da čiste vere izgovarajući ime i gotra (linija), postaje hrana predaka.

Sledi pesma Pitrisa koju je čuo Ikšvaku, sin Manua u pećini Kalape (Himalaji): ´´Onaj potomak koji nam redovno bude nudio kolač na Gaji slediće ispravan put. Neka se u našoj liniji rodi onaj koji će nam na trajodaši Badrapade i Mage nuditi mleko, med i gi; odnosno kad se bude ženio ili prilikom neke druge domaćinske ceremonije nuditi nama i braminima hranu!´´

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s