Knjiga 3

Poglavlje 14: Titiji za Šradu

Porodičan čovek treba da organizuje obred poštovanja predaka kad god se za to pruži prilika i time  udovolji Brami, Indri, Rudri, Ašvinima, Suncu, Vatri, Vasuima, Vetrovima, Višvadevama, svecima, pticama, ljudima, životinjama, gmizavcima, praocima i svim bićima obožavajući ih ponudama na Amavasju (mlad Mesec) ili Aštami (osmi dan opadajućeg Meseca) pojedinih meseci.

Čovek treba da radi nuđenja i na dane eklipse, ekvinocija, solisticija, ulaska sunca u novi znak, nepovoljnih aspekata planeta i sazvežđa, košmarnih snova, jedenje žita nakon žetve. Pitrisi bivaju zadovoljeni osam sledećih godina ako se obožavaju na dan mladog Meseca u sazvežđu Anurade, Višake ili Svati, a dvanaest ako je u Pušji, Ardri ili Punarvasu. Međutim, isti obred u sazvežđu Daništa, Purvabadrapada ili Šatabiša ne donose plodove. Najsvetijim i time najpovoljnijim se smatraju sledeći: treći dan Vaišake i deveti dan Kartike u svetloj polovini, trinaesti dan Nabe i petnaesti dan Mage u tamnoj polovini. Na ove dane treba nuditi praocima vodu sa susamovim semenkama. Isto se radi na solarnu i lunarnu eklipsu, osmi dan tamne polovine Agrahajane, Mage i Falguni, dva dana solisticija, dani početka Manvantare, kada je Sunce na kozijoj stazi i ostalih meteorskih pojava. Šrada na ove dane zadovoljava Pitrise hiljadu godina.

Petnaesti dan tamne polovine meseca Mage u Varuninom sazvežđu Šatabiša je posebno povoljan za Šradu. Mlad mesec u Daništi zadovoljava Pitrise deset hiljada godina, a čitavo doba  mlad mesec u Ardri.

štapići

Pitrisi kažu da onaj koji se posle nuđenja hrane i vode okupa u vodama Gange, Sutlej, Vipaša, Sarasvati ili Gomati na Naimiši, pere se od svakog greha. Kada prime ponudu za dvanaest meseci, zahvaljuju se još na svetom mestu hodočašća na kraju Amavasje u Magi. Pesme Pitrisa daju čistotu srca, integritet bogatstva, prosperitet, savršene rituale i pobožnu veru. Ovo je pesma :

‘’Prosvetljeni čovek koji nam ne nudi svoje zavidno bogatstvo, nego kolače, biće rođen u finoj porodici. Onaj koji daje braminima u naše ime bogatstvo, nakit, odeću, zemlju, vozila i bilo koji drugi dragoceni poklon, ili onaj koji im sa verom i poniznošću daje hranu i onoliko koliko može, biće prosperitetan i uticajan. Ako nije u mogućnosti da im da spremljenu hranu, neka im da sirovo zrno ili neku sitnicu. Ako ni toliko ne može, onda neka im da susamovo semenje i vodu sa svog dlana prospe na tlo. Ili neka nahrani kravu. Ako ni to ne može, neka ode u šumu, sklopi ruke u pozdrav Suncu i podigne ih gore ka njemu i glasno kaže: ‚Ja nemam novac, ni posede, ni seme, ništa što bih mogao ponuditi precima. Klanjajući se svojim precima, nadam se da će biti zadovoljni ovim dlanovima sklopljenim u nebo u znak posvećenosti.‘

Ovo su reči Pitrisa, a onaj ko ima šta da im ponudi, neka obavi ritual Šrade.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s