Knjiga 3

Poglavlje 12: Aurvina uputstva za ponašanje

Neka čovek uvek poštuje bogove, krave, bramine, svece, starije i duhovne učitelje. Neka radi rituale u ilzazak i zalazak sunca i ponude Agniju (vatri). Neka se oblači lepo, ukrašen, neka nosi cveće i drago kamenje, mirise, neka je uvek lep sa vencem belog cveća oko vrata. Neka nikada ne poželi tuđe, neka uvek govori istinu, lepo priča o drugima, ne navodi njihove greške u javnosti, nek ne seda u luda vozila, niti spava ispod mosta. Neka se ne druži sa lošim ljudima, neka se ne kupa na brzom potoku, ne penje na vrh drveta, ne ulazi u zapaljenu kuću. Neka u društvu ne čisti jezik, nos, ne zeva otvorenih usta, ne čisti grlo, ne kašlje, ne smeje se glasno, ne grize nokte, ne čupa travu i ne kopa zemlju prstima, ne stavlja bradu u usta, ne gleda u planete ako nije čist.

kind

Neka ne pokazuje gađenje na mrtvo truplo, jer miris tela je produkt Meseca. Neka izbegava noću raskrsnice, seosko drvo, mesto paljenja leševa i lake žene. Neka ne prelazi preko senke poštovane osobe, slike božanstva, zastave i nebeskih tela. Neka izbegava dlake, kosti, trnove, prljavštinu, ostatke nuđenja, pepeo, plevu i zemlju mokru od vode kojom se neko drugi bio kupao. Neka ne ide sam kroz šumu i ne spava sam u praznoj kući. Neka ne prima zaštitu od nečasnih i neka se drži dalje od nepoštenih. Neka ne spava, ne pere usta i ne kupa se go. Neka ne spava pošto se već probudio, i neka odmori kada je umoran. Neka izbegava životinje sa surlom ili rogovima, neka se čuva vetra, sunca i hladnoće. Neka nikada ne radi nuđenja, pozdravlja bramina ili govori molitvu noseći samo jedan ukras.

Nikada da se ne povezuje sa nemoralnim osobama : pola trenutka je granica za susret sa takvim likom. Neka se druži i diskutuje samo sa sebi jednakima, brak i druženje je dozvoljeno samo sa sebi jednakima. Neka ne ulazi u svađu. Treba da odbaci bogatstvo stečeno neprijateljstvom.

Neka prvo ustane, a potom se obriše peškirom. Neka ne sedi skrštenih nogu, niti ispruženih ako je tu neko većeg dostojanstva, nego da sedi u virasani (kleči). Da ne pljuje i sl. pred Mesecom, Suncem, vodom, vatrom, drugim ljudima, neka ne staje na urin ili krv, ne čisti grlo za vreme molitve i nuđenja. Neka poštuje ženu, ali neka joj ne veruje u potpunosti. Neka bude sa njom strpljiv, ali neka je ne precenjuje. Neka ne odlazi iz kuće a da nije pozdravio vence, cveće, drago kamenje, gi, kao i ljude unutra. Neka ne uči Vede u nepovoljno vreme Parvi (dani nečistoće, neuobičajene grmljavine, eklipsa). Neka nosi kišobran protiv vrućine i kiše, a štap kad ide sam noću ili kroz šumu, hoda uvek u cipelama i gleda dole ispred sebe.

Onaj ko obožava bogove i svece, ko nudi kolače i vodu ljudima, ko je gostoljubiv, zaslužuje mesto u višim sferama nakon smrti. Onaj ko govori mudro, skromno i prijatno odlazi posle u svetove neiscrpne sreće. Onaj ko je pametan, skroman, pobožan i poštuje mudrost, starije i superiornije, ide u raj. Pobožan čovek koji savladava bes i zavist, koji je dobar prema svima i uvek brine za sve osigurava sebi mesto u Svargi.

Zemlju podržavaju oni koji su obuzdali svoje strasti i koji slede put ispravnosti i nisu zatrovani željama i gnevom. Neka mudar čovek nikada ne govori istinu koja boli, niti laži koje prijaju. Čovek treba da neguje reči i dela i misli koja su dobra za živa bića!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s